Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. slavosraz 21. - 24.3.2013

Deníček z 11. setkání motalinek ve Slavonicích

 

Čtvrtek 21.3.2013

 A je to tu zas - po jedenácté :-) Naše oblíbené Pepíkovské setkání  ve Slavonicích.

Ve čtvrtek nás opět přivítala Arkáda a organizátorka Slávka. Postupně začaly najíždět „inventární kousky“. Od oběda bylo veselo :)

První dorazilo auto ve složení Drahuška, Vlastička, Dorinka a první nováček Mirka Míčová. Holky si dovezly apartní kloboučky :-)

 01holky-ze-severu.jpg

Ty se pouze vyložily a pádily směr Stálkov pro Heďu. A tradičně směr Jindřichův Hradec - tvořeníčko a korálky. Další auto nám dovezlo nováčky Hevu a Milenku. I ty se vydaly směr nákupy. Třetí projela cílovou páskou modrá Fabie z Moravy – Emilka, Barča a Jitka. Ty už se Slávkou zůstaly v hotelu a vrhly se po hlavě do motání. Odpoledne dojela sama samotinká Fišarka. Po ní Jiřinka s Dášou. A už se klábosilo.

První startovací akcí byl pilates se Slávkou o půl páté. Cestou                   do tělocvičny jsme se Slávkou potkaly červeného Favorita z východu – Mašličku a Martinku. Ty se přidaly na druhou hodinku cvičení. Na náměstí nás ještě zastihl Adam na kole, který se ještě odjel učit němčinu.            

Do Arkády dorazila toho dne ještě Heďa s Pavlínkou.

 Pro představu - takto vypadá námi zabydlený hotel. Všude leží pletení, odpadky, které si vzájemně vozíme (letáky, zlaté stránky, látky, formy, kartóny, sololity, ubrousky.... no prostě všechno, co by „normální“ člověk hodil do koše), všelijaké dobroty a spousta vyrobených věcí.

 02zabydlena-arkada.jpg

 Pátek 22.3.2013

 Od rána se opět pilně pracovalo a začalo se s dalšími kurzy. Ráno jsme se prošly s hůlkami a absolvovaly instruktáž v Nordic Walkingu. Teda pouze Fišarka se nechala zasvětit od Slávky a na den vody šly pozdravit slavonický potůček.

 03hulky.jpg

 Ráno dorazila posila z Jemnice – ergoterapeutky Věra a Zdena. Oproti všem nám ostatním měly neskutečnou výhodu, protože celý sraz bsolvují jako placenou „služební cestu“ od zaměstnavatele. To se někdo má :-) Dorazila taky Můza, která se hned vrhla lekorovat kurzy Fima. A přijela i Méďa s Méďánkem Šimonkem. Pěkně nám chlapík povyrostl :-) A nakonec nechyběla ani Sedlmaja a EvaF.

 04fimo.jpg

 Od devíti začal ještě jeden kurz, a to v ateliéru paní Krajčovičové. Učily jsme se mozaiku. Úžasný relax, opět těžce návyková technika. Podklad, duvilax, du-lax, střípky kachlíků a mooooooře času. Vůbec se nám nechtělo skončit. Výsledek tři květníčky a dva obrázky.

 05mozaika.jpg

 Od půl desáté se ještě korálkovalo s Vlastičkou. Navléct korálky               na bavlnku a šup háčkovat tureckou spirálu. Šikovné ručičky neměly vůbec žádný problém.

 06turecka-spirala.jpg

 Kolem oběda přijela ještě Yolga s manželem Sváťou.

V jednu hodinu začala Méďa učit artyčokovou techniku. Polystyrénová vajíčka byla za chvíli nazdobená naskládanými mašličkami. Nakonec se holky vrhly ještě na věnečky, ale ty mi stihly odvézt dřív než jsme je stihla vyfotit.

07artycok.jpg 

 071artycok.jpg

 Odpoledne se objevila další známá trojka – Aďa, Markéta a Radka.

O půl čtvrté si pro Dorinku a Jitku přišla paní Khunová. Vyzkoušely si točení keramiky na kruhu.

Ve čtyři hodiny se odehrál další nový kurz – skládané kabelky s Dášou. Skládalo se z čajových sáčků a katalogů Avonu. Ze zamýšlených kabelek byly nakonec převážně náramky, ale technika se zvládla na jedničku.

 08kabelky.jpg

 Svaťa s Olgou Yolgou dovezli hranoly na pletení. Každá jsme si mohla koupit za cenu materiálu. Následovala ještě názorná ukázka                    pro nezasvěcené a hned se s nimi začalo plést.

 09hranoly.jpg

 Znovu jsme si se Slávkou protáhly tělíčka na pilates – tentokrát Fišarka a Sedlmaja.

Namísto Kači, která musela zůstat doma a která nám tu chyběla, se netradičních vajíček ujala zasvěcená Icci. Na výdutky se tisklo malými razítky akrylovými barvami. Pár vajíček zůstalo tak, ale pár se jich octlo  ve věnečku s lýkem. Jednoduchá a nádherná dekorace.

 10kraslice.jpg

 Celou dobu se pilně pracovalo ve všech prostorách a nastal čas              na tradiční kolečko. Královna Slávka si zapomněla svou korunu od Harajky, tak jsme situaci zdárně vyřešily pomocí koruny české :D 

 11kralovna-s-korunou.jpg

 Všech 37 účastnic a účastníků se představilo a většina splnila i domácí úkol, a to složit krátké dvojverší. Sice pár expertek neumí počítat do dvou, „trošku“ přetáhly, ale básničky stály za to. Holky smekám před vašimi básnickými střevy :D Zasmály jsme se z plna hrdla, slzy tekly z radosti i     z dojetí......  Heďa s Pavlínkou nám dokonce zazpívaly – na melodii písničky Pionýři, pionýři složily píseň Slavonice, Slavonice. Všechna dílka najdete     po dočtení deníčku.

 Ještě jedna důležití věc se udála, a to předání bronzového certifikátu Hedě za absolvování 10ti srazů. Na Jarmil jsme toršku pozapomněly a Sedlmaja se dobrovolně nepřiznala, tak obdrží certifikáty na podzim :)

 12certifikat-heda.jpg

 A večer teprve začal. A trval dlooooooooooooouho, předlouho.              No vlastně jako vždycky až do rána :-)

  Sobota 23.2.2013

Ráno v osm jsme opět provětraly hůlky. Tentokrát nás bylo víc a daly jsme si i delší trasu. Ale protože je důležitá technika chůze, musela se odehrát i příprava. A protože nám počasí moc nepřálo, tak jsme alespoň základy odšlapaly v hotelu. Nahoru, dolů, nahoru, dolů.... Řeknu vám, není to žádná sranda, aby si člověk uhlídal všechno, co je potřeba. Slávka, Fiši, Můza, Markéta a Mašlička obešly novou pohádkovou stezku pro děti a rodiče.

 13hulky.jpg

 V 9:20 byl plánovaný start na tajný výlet. Sice ho Fišarka trochu nestihla a zdržovala, ale nakonec jsme odjely. Pět plně naložených aut vyjelo směr hraniční přechod Fratres. Cílem bylo muzeum živých řemesel v Kautzen, kde se každou první neděli v měsíci koná předvádění různých starých řemesel. My jsme měli šanci vidět předení vlny a lnu, tkaní ozdobných pásek na karetkách, síťování a současně vyšívání do usíťované mřížky, paličkování a mokré plstění. Nádherné překvapení a úžasný zážitek.

 14muzeum1.jpg

 15muzeum2.jpg

 Od časného rána skládala Dáša z Avon katalogů malé taštičky. Nakonec     z toho byl neplánovaný, hojně navštívený kurz :D Natož když ještě Drahuška vybalila plný kufr kalendářů. K minitaštičkám přibyly rázem ještě velké dárkové tašky. Další super recy nápad.

 16tasky-kalendare.jpg

 Po obědě dorazil Jaroušek s Maruškou a vyslechly jsme přednášku           o zdravé výživě a příznivých účincích Goji- kustovnice čínské.

Také se dokončovaly mozaiky v ateliéru, musely jsme ještě zaspárovat      a dokončit.

 17mozaika-spara.jpg

 Ve dvě hodiny vyrazila Dorinka, jemnická děvčata a Radka malovat mařížskou keramiku. Zdobily kachličky, tácy, misky, hrnečky.

 18mariz.jpg

 Zároveň se korálkovalo s Vlastičkou. Znovu turecké spirály a znovu hora šikovných rukou. Náramky, náušničky, náhrdelníky. Navléknout korálky a potom sháčkovávat hnízdečka. Nebo alespoň tak nějak jsem to zaslechla.

 19turecka-spirala.jpg

 Znovu se i mimo plán rozjelo fimo. Krásné kaleidoskopy se vydařily. Úžasné barvičky a nádherné vzory. Posuďte samy, co stihlo pár šikovných rukou vyrobit.

 20fimo.jpg

 V sedm večer jsme se pokoušely o recyklaci skla. Lahve od vína, jutový provázek, technický líh, trošku ohně a studené vody. Lupaly jsme až střepy lítaly. Poté stačilo už jen zabrousit karborundum brouskem,          za korunu kouskem a polotovary na svícny byly hotové.

 21sklenice.jpg

 A následovala volná zábava. A díky makovníku byla opravdu báječná :D :D Takovou terapii smíchem s tak neskutečnými záchvaty zažívám jen          ve Slavo :D :D :D Nejspíš jsme u našeho stolečku vypadali jako blázni,     ale byli jsme šťastní blázni :-) A život jsme si prodloužili nejmíň o sto let.

 22pomlazky.jpg

 23pomlazky.jpg

Neděle 24.3.2013

Hned ráno o půl deváté začal poslední jarní kurzík - tvoření se Zuzkou. Opět se tvořilo v úžasném ateliéru. Mít takovou útulnou půdičku plnou matriálu (a koček) je určitě snem každé z nás :-) Na programu bylo šití čehokoli. Někdo dělal tištěné závěsy s korálky, někdo šil pouzdra             na mobily z plsti. Jarmilčiny vnučky si tiskaly trička. Panovala úžasná nálada a myslím, že se nikomu z ateliéru nechtělo.

 24siti.jpg

 Mezitím se pomalu ale jistě Arkáda vyklízela, dokumentovaly se poslední detaily, mezi které už neodmysliteně patří projekt Mámy pro mámy. Holky díky za tu spoustu věciček, které jste vyrobily nebo dovezly. Jste skvělé :-)

Toto je sumář: 5x zavinovačka, 30x pleteninová čepička, 9x nahřívací polštářek, 180x pletená, háčkovaná čepička, 1x body, 46x souprava čepička + botičky, 16x ponožtičky, 4x polohovátko, 5x náušničky, 8x plstěné srdíčko obšité korálky, 15x slupovací kytička na sklo, 15x papírový pletený košík. Neuvěřitelné množství!!!

 25mamy-pro-mamy.jpg

 Taky se nám podařilo sesbírat půl pytle PET víček pro Vanesku s nemocí motýlích křídel. Velké dík patří slavonické školce, která přispěla velkým dílem.

 26pet-vaneska.jpg

 Dofotily se nádherné malované hrnečky a podnosy „z Maříže“.

 27mariz-keramika.jpg

A nastalo loučení. Nezapomenutelné loučení si připravily severské holky. Představte si, že nám zamávaly bílými kalhotkami :D (Byla to tanga,        ale protože nevím, jak se skloňují, zůstanu u těch kalhotek :D) No brečely jsme smíchy :D :D :D

28tanga.jpg 

Stihli jsme si ještě naplánovat další sraz. Arkáda je už teď zamluvená       na termín 17. - 20. října 2013.

 Takže milé dámy a pánové, díky za opětovné dobití baterek, za chechtací terapii, no prostě dík za to, že jste :-)

A milá Víti (Slávko) – tobě Merci za úžasnou organizaci a čas, který nám věnuješ :-)

 Vaše dokumentátorka Fišarka :-)

 29denicek.jpg

  Na závěr ještě společné foto a slíbené básničky.

 00spolecna.jpg

 

BÁSNIČKY A PÍSNIČKY Z 11. SETKÁNÍ

Martinka + Mašlička
Do Slavonic jsme se těšily,
doma hezky tvořily,
tvoření i v autě probíhalo,
háček vlna, už se háčkovalo.
Zde vyzkoušíme techniky nové,
protože jsme velmi zvědavé.
Zvědavost nám nedala dlouho spát, proto to musíme ráno dohnat.
Odpoledne si něco vyzkoušíme, plné auto tím naložíme,
odjedeme velmi spokojené, na další setkání natěšené .-)

 

Adam
Je tu zase kolečko, kde se vždy poznáme maličko.
Jednou za půl roke se sejdeme, domů za tři dny zase půjdeme.
S brekem se loučit budeme, na další sraz se těšit budeme.
Nových zkušeností tady nabydeme dostatek, ale občas je v tom zmatek.
Malej klouček Šimonek je trošku mamánek, už se trošku otrkal, už mě taky poblinkal.
Ale zpět k našemu kolečku, chtěl bych slyšet další básničku.

 

Fišarka
Moje milé Slavonice už jsme tady zas,
půl roku je pro mě strašně dlouhý čas.
Od Slavonic do Slavonic odečítám dny,
v noci mívám velmi částo kreativní sny.
Setkání mi vždy dobije
mé vybité baterie :-)

 

Mařenka
O víkendu po Pepíku sejdeme se na mýtinku,
budem kuli kulinařit, až se z nás bude vařit a vše se nám bude dařit.

 

Markéta + Radka
Tak jsme se zas všechny sešly, hlavně že jsme se sem vešly.
Plete, pletou, pleteme, domů vůbec nepojedeme.

 

Sedlmaja + EvaF
Slavonice to jsou páka, to je to co nás vždy láká.
Hodně se sem těšíme, ruličky si vozíme.
Bohužel za chvilku, vezmeme pilku.

 

Heďa + Pavlínka
(na melodii Pionýři, pionýři)
Slavonice, Slavonice, to je pěkné město,
Slavonice, Slavonice, to je pěkné město,
jezdíme sem dvakrát za rok, není to moc často, často, často, často,
jezdíme sem dvakrát za rok, není to moc často.
Jezdí nás sem vždycky hodně, samé hezké holky (a adam),
jezdí nás sem vždycky hodně, samé hezké holky (a adam),
zabalíme, nachystáme napečeme vdolky, vdolky, vdolky, vdolky,
zabalíme, nachystáme napečeme vdolky.
Motalinky motalinky, jsme bezvadná parta,
motalinky motalinky, jsme bezvadná parta,
kam se na nás všechny hrabe naše pražská Sparta, Sparta, Sparta, Sparta,
kam se na nás všechny hrabe naše pražská Sparta.
V neděli se rozjedeme do velikých dálek,
v neděli se rozjedeme do velikých dálek,
poplácáme, zamáváme, bude konec hrátek, hrátek, hrátek, hrátek,
poplácáme, zamáváme, bude konec hrátek,

 

Hannková
Co ta naše Slávka milá, na nás zase vymyslela.
Zaměstnala ručičky a hned zase hlavičky.
Já však radši tisíc dárků nežli tuto krátkou várku
veršů nebo veršíčků, na to nemám hlavičku.

 

Barča
Slepice by se divila, kolik toho člověk snese.
Dobrá nálada nevyřeší všechny tvoje problémy, ale nasere tolik lidí, že stojí za to si ji pěstovat.
Skleréza je nemoc inteligentů, protože blbec si nemá co pamatovat.

 

Motám motáš motáme,
ve Slavonicích se všichni setkáme.

 

Icci
Ořechy si nasekám, trošku medu tam přidám,
nebe v hubě upeču, do Slavonic uteču.
A proč?
Bíží se sraz motací, budou pusy vítací.
Až se spolu přivítáme, celé noci promotáme.
Hodně se tu nasmějeme, energii nasajeme.
Do podzimu vydržíme.
A proč?
Zas blíží se sraz motací, budou pusy vítací!

 

Můza
Ráda do Slavonic jezdím, milé motalinky zdravím.
Když přijedu za vámi, srdíčko se mi rozzáří.
Všichni začnem pracovat, některé až do rána.

 

Dáša55
Báseň pro Slavonice
Chtěli po mně básničku,
aspoň krátkou, maličkú.
Kdyby mne tak Můza kopla.
Můza? Ahá. Fimo tvoření.
Teď mi nepomůže ani psí spřežení.
Severští psi? Na mou věru,
to jsou holky ze severu.
Už mám v mysli další holky,
co nekoukají na okolky.
S Drahuškou to táhnou spolem,
lesem, strání a i polem.
Pilné jsou jak včeličky,
maj šikovné ručičky.
Sláva Bohu, že se s básní hnuly ledy.
Z té básně mám žaludeční vředy.
Sláva, Slávka -.
to je taky správná holka.
Bez ní by to zkrátka nešlo,
aby se nás tolik sešlo.
Myšlenky mi vlají hlavou,
jak ta vlajka nad Zlatou Prahou.
Copak asi Jitka s Kačou dělají?
Zdali spolu Prahou brouzdají.
Chtělo by to sklenku vína.
Co mi to zas připomíná?
Evču, Majku i ostatní Moravanky,
co nám vínem plní sklenky.
Mají hezké tvoření,
každý to hned ocení.
Ach, Bože, dej mi síly,
Ať dojdu s básní ke zdárnému cíli.
Boženka, Emilka, Hanička,
z jejich dílek mne bolí hlavička.
Nemohu se s nimi rovnat,
tak jen smutně musím koukat.
Na tu báseň by to chtělo medvěda.
Nestačil by Méďa?
Hele, další nápověda.
Z jejich stránek čerpala jsem inspiraci,
ale nemůžu se chlubit její prací.
Když jsem u té inspirace,
Nepokročím o krok zase?
Ta básnička spát mi nedá.
Napadla mne zase Heďa.
Vypadá jak holčička.
Pokračuje básnička.
V básni plavu jako ryba.
Koho mi to připomíná?
Malého Radka?
Co jej vodí jeho matka,
na ta naše setkání?
Fišarka se mi hlavou prohání.
Nějak se nehnu kupředu,
nemůžu to nechat na středu.
Nezbývá než si hodit mašli.
Stránky s tímto jménem si mne našly.
Hanička - Mašlička -
Toť šikovná děvčička.
Její tvoření má záběr široký,
Pro mne inspirace na roky.
Kdybych měla mužský rozum,
Měla bych těch básní aspoň osum.
Nezachrání mne Jarda, Sváťa ani Adam,
Tak tu báseň sama skládám.
Potichu si píseň zpívám,
o kytkách co kvetou na podzim.
Jiřinky si připomínám,
znám je již pár zim.
Marně si teď trhám vlasy,
skončila jsem v recyklaci.
A teď nemám volnou chviličku
a ještě musím skládat básničku.
Tak jsem s básní dospěla ke konci,
Byla jsem pilná, jak ti mravenci.
Dalo mi to zabrat chvilku,
zasloužím si odpočinku.
Každým dnem a každou hodinou
jste mojÍ velkou rodinou.

 

Heva
Ač jsem léta babička, tady jsem jak prvnička.
Vyjukaná, natěšená, co nového uvidím,
motalinkám zkušenějším přeci trochu závidím.
Do Slavonic přijely jsme z dáli nebo okolí,
u motání, u tvoření, vůbec nic nás nebolí.
Štíhlé nebo při těle, všichni jsme tu přátelé.
Každé srdce otevřené, zde nás Drupal nedožene.
Děvčata jsme jako růže, error sem na nás nemůže.

 

Milenka
Už přišel ten správný moment, navštívit Vás tady honem.
Vyčistím si svoje brýle, potom přijde bezva chvíle.
Radost velká převelice, už jsou tady Slavonice.
Konečně jsme se dočkala, že jsem Vás všechny poznala.
Je tady všude zábava, protože je vždy dobrá nálada.
Já mám dosti energie, ruční prací to tu žije.
Na dva srazy nemám nárok, stačí radost jednou za rok.
Povídejte, víc se smějte, dobrou vůli spolu mějte.
To má rada jediná, vždyť jsme jedna rodina!
Buďte šťastné motalinky, to je přání od Milenky.

 

Jiřinka
Óda na papír
Víte, co je v mém pokročilejším věku Láska?
No přece vy, motalinky a papírová páska.
Z papírové pásky prohloubily se mi vrásky.
Jak naučit ručičky motat ty prokleté ruličky.
Jiřinko, Jiřinko, kdo to ví, ha, počítač ti napoví.
Klik a dám hledání, co to je popírové motání?
Www.pletenizpapíru udělalo mi v hlavě díru.
Košíky, stojánky, krabice, pane Bože, kde je toho nejvíce.
Nevíte, no přece ve vás Slavonice.
Rady, pomoc, vřelá slova a parta blázínků, na každý sraz přivezou novinku.
Slávinka mi nadává, že kouřím od rána.
Neboj Slávinko, polepším se malinko.
Z každého malého či velkého srazu plný košík energie si vezu.
Jestli to má stará hlava pobere, příští rok nashledanou přátelé.
A teď dle daných pokynů naší Slávce pokynu.
Odevzdám ti zde svou báseň nebo je už ze mě blázen.
Jsme parta hic – tak motalinky na podzim v Arkádě TĚ PIC!

 

Mirka Míčová
Hurá, hurá, už jsem tady, taky jsem se dočkala,
do Slavonic z velké dálky s holkama se vydala.
Autíčko nás sotva veze, jak je věcma nacpaný,
vezeme si spoustu tašek na to naše tvoření.
Tvořit budem krásné věci, relaxu si užijem,
zasmějem se, pokecáme, než se domů rozjedem.

 

Yolga + Svaťa
Slavonice po jedenácté
Slavonice, Slavonice jsou lepší než slivovice.
Dobře si je užijeme, zase někdy přijedeme.
Slávinka nás přivítá, vždy je kurzy nabitá.
My se všichni těšíme, že se zase vidíme.
Hurá, hurá, hurá.

 

Drahuška
Kamarádkám s velkým K
Vím o místě, kde celý den slunko nezahalí líce.
Kde zní smích, cítíš pohodu a slyšíš vtípků na tisíce.
Jsou to Slavonice.
Oáza klidu, míru, pohody, kde není závist, svár a neshody.
Jsou to Slavonice.
Někomu stačí ke štěstí, když najde čtyřlístek, jiný vidí štěstí v padající hvězdě.
Já za štěstí považuji skutečnost, že jsem ve Slavonicích poznala spoustu báječných lidí.
Vás, kamarádky s velkým K.
Chtěla bych proto prostřednictvím slavonického setkání poděkovat:
Osudu – za to, že vás znám.
Času – že vás stále více a více poznávám.
Za vše, co od vás získávám.
Za pochopení, které pro mě máte.
Za milý úsměv a pozdrav, když mě potkáváte.
Za chvíle, kdy mi nasloucháte.
Díky, Drahomila

 

Vlastička
Březen
Březen, za kmana nevlezem, do Slavonic pojedem.
Je tam prima partička, patří tam i Vlastička,
a to je celá básnička.

 


Dorinka
Motání, motání, všechny smutky zahání.
Motání, motání je lék.
Když jedu do Slavonic, těším se velice,
že si tady umotám košíček či slepice.

 

Méďa
Tak jsem s prckem zase tady,
občas jsme si s ním dnes nevěděla rady.
Dnešek zvládul, rulky papal,
před chvílí se tu pokakal.

 

Kača mailem
Fešné holky motalinky
pletou, pářou, cinkylinky.
A než se den otočí,
mají pončo bez očí.
Že je malé? Nevadí!
Příští noc to napraví!
A tak holky motalinky
pletou, pářou, cinkylink
 
Víťa
Bez nadpisu
Kamarádky moje zlatý, hladkovlasý, kudrnatý,
hrozně ráda vás tu vidím, tu cestu sem vám nezávidím.
Přinesly jste život do našeho města, i když různě daleká sem byla cesta.
Je to radost vidět milé tváře, pracovité ženy jak ze slabikáře.
Občas vidíme i šikovného muže, není to tak často, nuže -
- budiž i vás vítáme mezi námi, i když těžko mezi korálkami.
Máme čtyři dny na naši práci, na zábavu, na legraci.
Proto si je užívejme, všichni spolu se rádi mějme.
Je mi dobře mezi vámi, úžasnými motalinkami.
Díky, že vás znám, díky, že vás tady mám.