Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. slavosraz 16. - 19.10.2014

14. Slavosraz na pohodu 16. – 19. října 2014

Čtvrtek 16. 10. 2014

14. Slavonice nás přivítaly nádherným počasím :) Sluníčko se prodralo mezi mraky a svítilo a svítilo :) Naše Slávka nás opět vítala v Arkádě, i když se nás na sraz na pohodu sjelo první den „pouze“ sedmnáct. Pár z nás ochořelo, pár mělo pracovní povinnosti. Holt se to tak někdy sejde nesejde.

 

Dojelo auto ze severu Čech ve složení Drahuška, Vlasti, Pavlínka alias Dorinka. Ty ještě na rozhraní severu a středu nabraly nováčku Milušku. Ze severu Moravy dorazila Milunka, Jitule, Barča a další nováček Inka Mandelinka. Od Kladna opět dorazila dvojka Heva a Milunka, která si tentokrát přibrala manžela. Z východu dojela Fišarka s Erikou a cestou v Kuklíku nabranou drátenicí Věrkou a večer přifrčela ještě další východňárská posila Mašlička s Martinkou. Jih Moravy reprezentovala Květka Polštářková. Ještě na skok doběhla čím dál mladší Jarmil a byly jsme kompletní :) Sice dost z nás s bolavými hlavami, zablokovanými zády nebo po jiných vážných zdravotních komplikacích, ale přesto šťastné, že jsme se zase mohly potkat :)

Od jedné hodiny se dámy pustily do šití polštářků. Postup byl stejný jako u šití jarních klobouků. Narýsovat čtverečky, navléknout nit a sešívat podle mustru jednotlivé růžky. Hodně růžků. A ještě víc než hodně :D Dorinka vysekla béžový kulatý a Milunka se pustila do vánočních dárků. Za celý sraz zvládla spolu s Květkou 3 kousky, které by v určité fázi mohly posloužit jako nádherné živůtky ke slavnostním šatům ;)

U stroje tvořila Martina vánoční patchworkový ubrus. S Jarmil našly ten správný vzor a už to jelo.



Ostatní pletly z papíru, háčkovaly korálkové spirálky, lepily mandaly a drátovaly.

V šest si Věrka s Fišarkou odběhly na pilates pod Slávčinou letorskou taktovkou do Spolkového domu.

A tvořilo se do večera, respektive do noci. Povídalo se, pojídaly se dovezené dobrotky a vyměňovaly se zkušenosti.

Pátek 17. 10. 2014

V 9 hodin nás čekalo setkání a beseda s autorem knihy Cannabis – Konopí a předsedou o.s. Konopa panem Michalem Rumanem na téma „co nevíte o konopí, jak ho používat v kuchyni, jeho dopad na zdraví …“, no prostě o všem, co by nás mohlo zajímat.



Nejprve jsme byly pozvány na prohlídkou Spolkového domu, kde se beseda konala. Prolezli jsme ho doslova od sklepa po půdu :D


 
Po prohlídce jsme se usadily v přízemí a napjatě hltaly všechny informace. Zjistily jsme, jaký je rozdíl mezi planým a technickým konopím, dozvěděly se, jak konopí zpracovat bez odpadu na semínka k jídlu, květy na čaj nebo do koupele, listy do jablečné šťávy, ze stonků jsme si vyráběly vlákna, no prostě jsme stejně nestihly všechno, takže máme domluvený workshop na jaro, který bude zahrnovat setí, sklizeň, další recepty na přípravu, no prostě máme se na co těšit :) A vy samozřejmě taky ;)


 


 
Na závěr jsme si názorně předvedly pohádku „Jak Květka k vousům přišla“ :D



Dnes pokračovalo i šití s Květkou. Přidala se i Erika, kterou zaujal střih na tašku, tak se pustila do jedné mini pro dítko :) Koupila si maskáčové tričko, malou lampičku na baterky a jela až do večera :) Střídavě šila a párala, šila a párala a nakonec vypadly taštičky dvě :)


 
Zase se pletlo, zase se drátkovalo, udělaly jsem si neorganizované kurzy SAMYSOBĚ. Objevily se i místní Jarmil s Mařenkou, Dáša Pavučinka a Heďa.



O půl sedmé večer jsme měli na programu „divokou kartu“ - setkání s jasnovidnou ženou Svaťou Stránskou a její dcerou léčitelkou Marcelou Šulcovou. Sešli jsme se samé žínky s jedinou růží mezi trním, kterou byl Slávčin Jirka. Dozvěděli jsme se spoustu pro nás někdy nepochopitelných věcí, došlo i na dotazy a sedět jsme vydrželi až do deseti hodin.

Sobota 18. 10. 2014

Na sobotu byla v plánu malá přednáška o čínské medicíně jako nástroji na udržení zdraví. Já Fišarka jsem povídala, dámy se ptaly, moxovaly jsme záda, léčily semínky, no zase pro někoho nové informace, takže se některým pomalu hlavy měnily v pátrací balóny :D



Po obědě jsme se rozdělily na tři skupiny. Skupina „lazarů“ zůstala v Arkádě, druhá skupinka kolem Drahušky se vydala po Slavonicích kolem potoka, po pohádkové stezce k Bejčkovu mlýnu, navštívily i muzeum samorostů u pana Tůmy. Třetí parta sedla do aut a vyjela si k místu, kde „vychází“ Pravý domácí časopis :) Trasa Slavonice – Nová Ves - Český Rudolec – Dolní Radíkov – Nový Svět. Zaparkovali jsme u hlavní silnice a krásným podzimním lesem jsme se vydali ke skalnímu útvaru „Velká prdel“. Poměřili jsme si svá pozadí, nasmáli se aspoň na půl roku dopředu, posbírali pár hub a vydali se domů do Arkády.

Krásný výlet jsme zakončili na náměstí výbornou jadranskou zmrzlinou


 
Večer už jsme se těšili na kolečko. Představily se nám dvě novicky Miluška ze středu Čech a Inka od Ostravy „od Noveho Jičina z Hladkych Životic“. Každý měl připravenou jednu hádanku a chudáci číšníci, kteří mezi námi museli procházet do kuchyně :D Arkáda má nového provozovatele a komplet nové osazenstvo, které asi chvílemi taky nevědělo, koho si do hotelu vpustilo :D



Příklady hádanek:

1. Když se to vyhodí, je to hnědé, když to spadne, tak je to bagr. Co je to?

2. Je to hnědé, leží to pod stromem, je to zkroucené a kouří se z toho. Co je to?

3. Jaký je rozdíl mezi starým myslivcem a mladým myslivcem?

4. Když se to strčí dovnitř, je to tvrdé a suché, když se to vyndá ven, je to měkké a mokré. Co je to?

5. Schwarzeneger to má dlouhé, Rath to má krátké, Madonna to nemá vůbec a papež to má, ale nepoužívá to. Co je to?

Rozluštění najdete na konci deníčku ;)

Ještě jsme využili dataprojektor z ranní přednášky a stihli projít pár fotek a videí z minulých srazů. Vzpomínali jsme na jména všech, které známe ze stránek, z FB nebo z jiných srazů. Ach ta naše paměť. Místy oblačno, místy zataženo.

Po kolečku se ještě povídalo. Emilka Milunka s Květkou došívaly polštáře, Erika šila a párala a šila a párala taštičku, Slávka dokončila drátovaný svícínek kočku a stromeček, seveřanky neúnavně pletly a korálkovaly, Věrce drátenici pod rukama přibývaly zvonečky, no co vám mám povídat. Kdo jste s námi někdy byl, víte, jak to chodí, čas je drahý, doma žádný....

V noci ještě seveřanky připravily mořidla, umyly jsme vlasy, zuby, rodidla, chodidla (jak nás naučila Drahuška :D) a šly jsme do hajan. Když jsem před půlnocí odcházela já, dobrá polovina ještě makala až se z nich kouřilo.

Takže tady je koláž z výtvorů. Když jsem všechno fotila, ani jsme nevěřila tomu, co všechno se dá za těch pár hodin zvládnout :)


 


Neděle 19. 10. 2014

A zase je tu poslední den, který určitě nikdo nemá rád. Snídaně, dokončování prací, uklízení, loučení, slzičky. Tak to bylo v programu. Stihly jsme ještě trochu víc.

I tentokrát dovezly seveřanky od Jiřiny1012 z Kožlan 220 čepiček, některé včetně bačkůrek. Jiři, Mámy pro mámy děkují a smekají před tvou trpělivostí :) Další výrobky dovezla Milunka Emilka, která se stejně jako Slávka chystá na roli babičky :) Však celé setkání pečlivě trénovaly ;) Milunko i tobě velké díky a milé skorobabičky, ať vše dobře dopadne a vy máte jen a jen radost ze svých prvorozených vnoučátek :)

Díky i všem, které opět dovezly víčka z PET lahví.

Na příště jsme se domluvily, že zkusíme místo dárečků do porodnic dovézt pomůcky pro onkologické pacienty, konkrétně speciálně upravené šátky a kapsičky na krk. Kdo se chcete přidat, ozvěte se mně, Fišarce, pošlu vám konkrétnější popis a informace. Předem díky :)


 
Vyběhly jsme ještě na chodbu na schůdky a nezapomněly na společnou fotku.


 
Dojela ještě statkářka s mlékem a medaři, tak jsme si ještě nakoupily a byl čas na loučení.


 
Tak takhle probíhalo krásné 14. setkání. Fotky ke stažení najdete zde: 

http://ulozto.cz/xLbtHAkh/slavonice-14-zip

Fotogalerii najdete tady: 

http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/14._slavosraz_16._-_19._rijna/

 

A v březnu zase naviděnou :) Vaše FišarKa :)


 

A abych nezapomněla, dlužím ještě rozluštění hádanek:

  1. kinder vajíčko

  2. schvácená veverka

  3. starý si s sebou do postele bere bažanta, mladý zajíčka

  4. žvýkačka

  5. příjmení

     

Tak co, kolik jste měli správných odpovědí??? :D :D :D