Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. slavosraz 19. - 22.3.2015

Čtvrtek 19. 3. 2015

 

Už po patnácté jsme se sešli v našich milovaných Slavonicích. Myslím, že můžu mluvit za všechny, že se do tohoto nádherného, klidného jihočeského města s láskou vracíme :) Hlavní zásluhu na tom má naše Slávka, která v roce 2009 zorganizovala náš první sraz a od té doby se vytváří naše úžasná rodina z celých Čech, Moravy a ze Slovenska. Víti díky za to, že se máme kam vracet.

 

 

Ve čtvrtek jsme se během dne sjeli skoro všichni. Tentokrát jsme náš tajný závod o prenství vyhráli my - holky z východu ve složení FišarKa, Alča, Erika a po cestě na Vysočině nabraná Věrka drátek. Hned za námi dojel sever - Drahuška, Vlastička, Dorinka a Miluška. O jejich foto se s vámi musím podělit . No řekněte samy, přehlédli byste je? :D

 

 

Pro třetí místo si dojela Jiřka s Petrem, kteří se po cestě zastavili v Kladně nabrat Hevu.

 

Věrku s Erikou jsme odvedly na masáž k paní Kósové a my jsme se vrátily na naši základnu - do Hotelu Arkáda. Zanedlouho za námi dorazila mezinárodní posila ze Slovenska - Mia a Peter. Moc mě mrzí, že jsem si nevyfotila úžasný handmade držák na navigaci z obalu na CD, gumiček a gumové rukavice :) Mia si prostě umí poradit v každé situaci ;)

 

 

Ve čtvrtek dorazila ještě Hannková a přišel se za námi podívat Slávčin Jirka. Objevila se i Heďa, která měla odpolední, tak za námi vždycky po desáté večer na chvíli dorazila.

 

Opět nechyběla velká hostina :)

 

Peter ještě zvládnul vytvořit protiskluz na ponožky do LDN do Počátek, POZOR ne do Počátků!!! Počáteční jsou na to alergičtí. Obdarovaným přejeme, aby dobře sloužily. Jeden tip pro vás. Nemusíte kupovat drahé protiskluzové, stačí na protiskluz použít silikon v kartuši ;)

 

 

Ve čtvrtek navečer dorazila ještě Mašlička s Martinkou a s velkým překvapením pro většinu z nás :) Mašlička nám dorazila 2v1 :) V červnu bude mít miminko :) 

 

 

Pátek 20. března 2015

 

Pátek jsme začali tajným výletem. Sraz byl v devět před Arkádou. Naskákali jsme do aut a malou objížďkou přes Stálkov, Matějovec a Český Rudolec jsme se dostali do Peníkova na kozí farmu se 120 kozami, s malými kůzlátky a kozlem Matějem. Pohled na Miu, která si s nimi v ohradě pohrávala jak s dětmi ve školce byl kouzelný :) Ani Drahuška neodolala a šla se s mrňousky pomazlit. Tak jsme se zabrali do pozorování, že jsme úplně zapomněli na zatmění slunce, které tou dobou probíhalo.

 

 

Vydali jsme se i na prohlídku historické památky – vodní pily, která sousedí se statkem.

 

 

Výlet jsme zakončili ochutnávkou kozích výrobků. Žervé a budapešťské paprikové pomazánky. Na podzim budou výrobky i k prodeji.

 

 

Když jsme se vrátili zpátky do Slavo, čekalo na nás překvapení v podobě Médi a Míši.

 

Po obědě na nás čekal Peter se svým vyprávěním o zdravé výživě, konkrétně o kimchi a kombuše. Odér z kimchi nevěstil nic dobrého, ale pravda byla úplně jinde. A obě ochutnávky byly výborné.

 

Kimchi je kvašená zelenina napomáhající dobrému trávení a osídlení střev tou pravou mikroflórou. Kombucha je fermentovaný nápoj z čaje a cukru, který vzniká působením bakterií a kvasinek. Oba návody na přípravu máme od Petra k dispozici, takže pokud máte zájem, stačí si o ně napsat :)

 

 

V jednu si do Spolkového domu odběhla Martinka a Míša na tkaní s Janičkou Karáskovou. Míša je další „lapená“ tkadlenka :D Toto řemeslo jí taky učarovalo :)

 

 

Od dvou hodin jsme se vrhli na drátování. Věrka drátek nás učila dělat misku z očkového pásu z černého drátu. A jak to holkám pěkně šlo :)

 

 

V pátek dorazil také Petr Hába z Vizovic, terapeut klasické čínské medicíny, který se zabývá především fytoterapií (léčbou bylinami). Více o Petrovi najdete zde: http://www.masaze-zlin.cz/products/petr-haba/

 

Petr v pátek a sobotu diagnostikoval zájemce a radil jim s jejich zdravotními problémy. V pátek večer byla navíc přednáška nejen pro nás motalinky, ale pro širokou slavonickou veřejnost, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací.

 

 

A večer byl zase dlouhý a vysmátý :D Opět si pár z nás prodloužilo svůj život minimálně o pár let :D A bodejť by ne, když za námi dorazil Adam a Méďa tvořila velice zajímavou jmenovku na dveře :D Nakonec nás ale neposlechla a udělala si ji po svém :(

 

 

 

Sobota 21. března 2015

 

V sobotu ráno jsme se s Miou vrhly na anděly. Vůbec jsme netroškařily a pletly a pletly, až byli téměř půlmetroví a někteří možná i větší :) Mia je totiž taková andělská manufaktura. No posuďte sami :) https://www.facebook.com/miriam.susienkova/media_set?set=a.351958814849885.78546.100001073082030&type=3

 

 

Peter si mezi tím odešel zarelaxovat k Tereze Kuhnové na keramiku. Vyzkoušel si točení na kruhu, které ho nadchlo a já s Méďou, které jsme ho přišly jen zdokumentovat pro deníček jsme se na místě dohodly, že příště jdeme s ním :) Nedokázaly jsme odejít než bylo dílo hotovo. Peter si vytočil krásný hrníček, který dokončil spirálkou na dně :)

 

 

Když jsme dorazili do Arkády, už tam na nás čekala EvaF s Míšou, drátenicí z Jevišovic. Ta hned zasedla k Věrce a pustily se spolu do drátování kraslic.

 

 

Na druhou hodinu jsme měli domluvenou besedu s Michalem Rumanem, autorem knížky Cannabis – Konopí. Z besedy se vyklubal zajímavý workshop. Byli jsme rozdělení do tří skupinek a každá skupinka si z dostupných materiálů vyzobala informace, které předala ostatním. Od přípravy půdy před setím, samotného pěstování až po sklizeň, zpracování a nekonečné možnosti využití. Ochutnali jsme semínka a čaj, měli možnost si nakoupit konopné produkty a ze Spolkového domu jsme odcházeli nadupaní vědomostmi a zapálení alespoň něco vyzkoušet :) Jen jsme nezahulili, viď Věrko? :D A taky na Slovensku mají smůlu, tam pěstovat nemůžou.

 

 

Čas zase letěl jako šílený a byl čas na tradiční kolečko. Nováčci se nám představili a Slávka si pro nás tentokrát připravila malou hru, vlastně hned dvě, u kterých jsme si zase řádně promasírovali bránice :D :D :D

 

Byla to opakovačka. Tou první byla otázka: „Co si s sebou příště vezmu do Slavonic?“ Hodně legračních odpovědi na sebe nenechalo dlouho čekat. S celým seznamem se s vámi nepodělím, protože paměť má je děravá a papír, na který jsem si odpovědi pro Vás zapisovala ne a ne najít :D

 

Druhou otázkou tentokrát s malou obměnou byla otázka: „Co nezapomenu udělat než příště odjedu do Slavonic?“ Odpovědi jsme si postupně ukazovali pantomimou a ostatní hádali. Opět salvy smíchu :) I servírce, která mezi námi musela procházet do kuchyně, cukaly koutky :D

 

Kolečko nám ukončil Adam, který tancuje v Budějovicích streetdance a mimořádně měl volný víkend :) Hodil mezi nás tak rychlou rybičku, že ho ani foťák nestihl zabrat ;)

 

Ještě nás Peter zvládnul vyfotit a velké díky mu patří i za další focení v průběhu srazu :) Díky :)

 

 

Neděle 23. března 2015

 

A zase přišla neděle, náš neoblíbený den. Ráno jsme poklidili Arkádu, nakoupili si výborné dobroty od Adamovy tety statkářky a dorazily i medíky.

 

A začalo loučení a brečení a brečení a loučení :( Jsme si čím dál bližší a tahle chvilka je pro nás čím dál těžší. Ale zase jsme ji zvládli :) S vyhlídkou na další sraz 22. - 25. října 2015 se nám hned odjíždělo lépe.

 

 

Díky všem, kdo dovezl dárečky pro lektory a na hotel, ponožky do Počátek, dárečky pro Kulíšky, PET víčka a určitě jsem zase na něco zapomněla, takže díky díky díky všem :)

 

Vaše Fišarka :) 

 

PS: Díky za opětovné dobití baterek. Zase mám na chvíli z čeho čerpat :) 

 

Celou fotogalerii ze srazu najdete na tomto odkazu: http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/15._slavosraz_18.-_22.3.2015