Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. slavosraz 17. - 20.10.2013

 Čtvrtek 17. října 2013

A je to tu zas :) Konečně jsme se dočkaly a znovu se setkaly. Ve čtvrtek ve 12 hodin se objevily první slavonické vlaštovky :)

Naše královna Víťa přivítala Hevu a Milenku z Kladna. Do pěti minut jsem dorazila já - Fišarka. Do hodinky se začaly sjíždět další a další motalinky. Jiřinka s Petrem a Dášou55 od Plzně a Kožlan. Hned za nimi Icci z Prahy s nováčkem Tixiiskou z Rakovnicka a u Jindřichova Hradce přibraly Hannkovou, další grupa ze severu Čech s Drahuškou ve složení – Yolga, Vlastička, Pavla, která dojela s boulí na čele :(

Další velkou skupinku dovezla „rybářka“ Milunka Emilka. Dovezla Barču, Jitku a hned dvě Milenky (pracovně Mílu a Milku). A stůl se plnil dobrotami :)

 

Ty se hned po příjezdu spolu s další Milenkou vydaly na hrnčířský kruh k Tereze Khunové. A rázem jsme se ocitly v dílně u tří Milenek :) Každá si vytočila svou prvotinku, krásnou mističku a dva hrnečky. Spokojenost na všech frontách. 

Cestou zpět do Arkády jsme se zastavily ve spodní části náměstí, kde měla VPS akci „elektromobily“. Program moderoval Slávčin manžel Jirka a Dvořákovic děti z Heďova se proháněly ve své vlastnoručně vyrobené elektrokáře. Icci se svezla na elektroskůtru a dokonce i v motůčku. Pan Kněžíček (Hedin tatínek) s ní obkroužil kolečko pro fotografy :D A já jsme se svezla v elektromobilu. Zajímavý pocit. Neslyšíte motor, navíc chybí spojka, protože jsou to automaty, no ale čeho byste se kvůli spotřebě nevzdali :D

Když jsme dorazily zpět do Arkády, byla už v plném proudu „divoká karta“ pod vedením Jiřinky a Dáši55. Holky nám přivezly Big Shoty a spoustu materiálu na tvoření. Zajímavá hračka. Celé odpoledne až do večera se střídaly motalinky jedna po druhé a vyřezávaly, razítkovaly, embosovaly.... A výsledek? Úžasný :)

A z nenadání přilétla sympatická Vosenka Hanka z Kroměříže. Další nováček mezi námi.

V 17 hodin se jako již tradičně cvičil pilates se Slávkou v tělocvičně na náměstí. Mezi začátečníky se nechala zlákat Milunka Emilka. Já jsem si střihla cvičební hodinky hned dvě, od 18 pokračoval pilates pro pokročilé. Krásně jsem se poválela hned po dvou ředitelkách :D Fotky z pilates se bohužel nevyvedly, budete si muset počkat na jarní :)

A kdo to za námi nedorazil? Před koncem cvičení se za dveřmi tělocvičny objevila Mašlička s Martinkou. Tak aby holkám nebylo líto, že cvičení nestihly, tak alespoń jedno foto se zapůjčenými karimatkami, jak by jim to s námi bývalo slušelo.

 

A do večera se dole ve Formance čile tvořilo – pletlo z papíru, pletlo z vlny, háčkovalo.

 

Pátek 18. října 2013

Pátek se nesl ve znamení překvapení. Ráno v sedm jsem spolu s Icci zajela do Třeboně pro drátenici Věru Studenou. Doporučuji mrknout na FB profil. https://www.facebook.com/vera.studena?fref=ts

 

Ráno ještě dorazila Sedlmaja a EvaF s výborným burčáčkem a vínkem. Naše celá více než dvacetičlenná skupina se v 9:45 vydala za Slávkou do školky na již zmíněné překvapení. Všechny jsme hořely nedočkavostí. „Děti“ se pěkně spočítaly a po cestě pěkně poslouchaly paní učitelku FišarKu. Po příchodu do školky nás přivítala sama paní ředitelka. Zout botky, svléknout bundy a hurá po schodech do prvního patra, vyměnit se s dětmi, které nám na hodinku přenechaly svou školku. A překvapení? Plná třída bubnů a dva živí chlapi :)

Ty "kolenabolné" posedaly na velké židličky, ostatní na malé. Celkem 25 kusů pěkně do kruhu. Djembe (africké vázy) a konga (sudy) nám opravdu sedly pod ručky. Pánové Jirka Timur Pejša a Lukáš Vídenský z http://www.bubnovanivkruhu.cz/ a http://www.tlucebubenicek.cz/ nám moc pěkně popovídali o procvičování mozku, o srdci a o nás jako rozených bubenících.

A potom? První, druhá, třetí, čtvrtá, dum ta ka ta ka dum ta ka ta ka dum, hu ha he hi hu ha he hi, tlukot srdce, reggae...... Salvy smíchu střídaly chvilky zděšení :D Ale pocit úžasný a překvapení bezkonkurenčně nejlepší :)

Před příchodem do Arkády jsme ještě zavzpomínaly na dětství a důkladně otestovaly školkovou zahradu :) Mají to ale slavonické děti krásou školku.

Hned po obědě začal kurzík drátování. Vyráběly jsme zvonečky z měděného drátku podle formy. Pár z nás se tím pralo, ale Mašlička vyčarovala na jednom zvonku hned tři vzorky. Ostatní tam ještě propašovaly korálky a Slávka si ještě vyzkoušela práci s černým žíhaným drátem.

A dorazila Méďa se Šimonkem.

Odpoledne byla Martinka odvezena do Slavětína k naší tkadlence Janičce. Naše milovnice tkaní si dovezla další nádherný kobereček a ještě na ukázku kulatý podsedák tkaný na obruči.

Milenka s Mašličkou si mezi tím odběhly namalovat hrnečky do mařížské dílničky.

A v sedm večer začalo tradiční seznamovací kolečko, které se neslo v duchu dlouhých básní a fejetonů a gymnastických cviků :) Básničky do deníčku vkládat nebudu, protože bych tu nad přepisováním těch úžasných rýmů a myšlenek proseděla týden :D Ale gymnastické cviky popíšu velice ráda, protože tu opět brečím smíchy při tom, když si vzpomenu, jak Dorinka „skákala přes kozu“ a Heva si „dala nohu za krk“ :D

Pro vás, kdo jste neměl to štěstí a nemohl si posílit všechny svaly na obličeji popíšu, že Dorinka vytáhla z kapsy malé plastové zvířátko – kozu a s mohutným rozběhem ji přeskočila :D A Heva bafla plastovou židličku a za krk si opravdu dala nohu, ale od židličky :D Holky, bezkonkurenčně nejlepší gymnastický cvik, který jsem kdy viděla :D A Adam se dokonce převlékl do trenýrek :D A Šimonek? Ten se samozřejmě taky zapojil :)

A rozjela se dlouhá noc plná smíchu, tvoření a společného povídání. Ještě jsme se rozloučily s Majkou a Evou, které odfrčely zpět směr Znojmo.

 

Sobota 19. října 2013

V sobotu ráno zasedla děvčata nad korálky. Vlastička přivezla nový nápad – háčkovanou korálkovou dózičku. A taky úžasné pouzdro na mobil!!!

Nejdřív navléknout korálky, dobře spočítat, aby seděl vzorek a šup do ruky háček a jedem. Nejdřív z krátkých sloupků vytvořit dno a hurá na boky. Tam už se háčkuje s korálky. Vypadalo to skvěle :) 

 

Dopoledne ještě odběhla Méďa, Milenka a Tixiiska do dílničky tiskat trička. Holky si donesly nádherné originály.

Po obědě se další velká skupina vrhla na FIMO. Martinka s Mašličkou si připravily krásné ukázky, ze kterých bylo těžké vybrat jakou techniku se naučit. Nakonec dělal každý něco jiného a na třech plechách se upeklo neskutečné množství výrobků. Ovečky, růžičkové přívěsky, dokonale upravené háčky na háčkování, kaleidoskopy....

Ve stejný čas jen na jiném místě rozjela Méďa artyčokovou techniku, tentokrát vánoční koule. Dorazila i Mařenka Macků, která na chvíli rozšířila naše řady. Z části byly koule vytvořené falešným patchworkem, z části artyčokem. Povedly se všechny na jedničku :) A mimo kurzík vytvořila ještě Tixiiska svícen z polokoule. A kde se vzala, tu se vzala Andy :)

 

A také se objevily dvě úžasné duše – Dáda Hubková se Štěpánkou Živelnou pohromou Černou. Holky díky za vyléčení mého bolehlavu :) Dáda zapózovala pro objektivy. No hotová modelka :)

 

Objevil se i Jarda s nevěstou. Dovezli holkám provazec na pletení. Holt staří holubi se vracejí :)

Kolem šesté hodiny se Mašlička pustila do frivolitek. Když jsem přišla dokumentovat, ve dveřích jsem se potkala s Hevou a Haničkou Hannkovou, které naznaly, že tato technika je neoslovila a skončily u prvního uzlíku. Nedalo mi to a musela jsem to vyzkoušet taky. První pokus jsem zkoušela se člunkem a ten nedopadl nejlíp. Tentokrát jsem do ruky vzala jehlu a ejhle, šlo to skoro samo :)

 

V šest hodin dorazila patchworkářka Romana, která nás nechala kochat se svou nádhernou prací po celé tři dny. Neskutečně přesné deky, kabelky, přehozy.... Na jaře se nejspíš necháme zasvětit do tajů této techniky. Ale Romana se přišla k Dáše učit skládat papírové kabelky. 

Seveřanky si odpoledne tajně odskočily do Heďova pouštět draky a rozvlnit svá tělíčka pomocí obručí. Foto bohužel taky nemám.

Fimovalo se do noci, frivolitkovalo se do noci, háčkovalo a pletlo se taky do noci, prostě času máme pořád málo. Milunka Emilka si uháčkovala nákrčník, Méďa se do něj taky pustila a Milenky ze Zábřehu pletly a páraly jednu šálu za druhou. Roh pod televizí pletl z papíru ostošest. Andílci, koše, krabice, věnečky, svícny, zvonečky, všechny ruce měly co dělat. Večer ještě odjela Jiřinka, která chvátala na svatbu. Jsem moc ráda, že jste Jiři dobře dojeli. Měly jsme o tebe strach.

 

 

Neděle 20. října 2013

A probudily jsme se do posledního dne.

Barča si připravila kurz studeného porcelánu. Tentokrát už byla hmota připravená předem, tak se tvořilky vrhly do vykrajování, modelování, barvení.... 

Dopoledne dorazila ještě Adamova teta z farmy s domácími mléčnými výrobky a včelařka s medem, které jsou už také nedílnou součástí srazů. Další neodmyslitelnou částí srazu jsou i masáže s Martou Kósovou a výklad karet s Jiřinkou. I tentokrát se obě dámy nenudily a všechny zájemkyně byly opět spokojené :)

Sraz pomalu, ale jistě končil. Všechny jsme se začaly balit, pobírat poklady, které se sešly. Znáte to, jedna nepotřebuje to, jiná ono, druhá to přivítá. Jen naše novicky se divily, že odjíždějí s více taškami něž přijely :D Holky věřte mi, zvyknete si brzy :) Příště stačí sbalit to, co se vám doma nehodí a domů si navezete nové potřebné propriety :)

Před odjezdem jsme ještě nafotily dárečky pro maminky a kulíšky do porodnic. Díky všem, kdo jste dovezly. Celkem se sešlo 195 pletených a háčkovaných čepiček, 52 párů botiček a ponožtiček, 8 soupraviček, 14 šitých hraček, 2 polohovací podkovičky, 7 pletených papírových košíků, 3 korálkové dárečky, 11 papírových drobnůstek a 6 srdíček.

Také se sešly dva velké pytle víček z PET lahví, které díky Icci putovaly do Prahy tentokrát na pomoc Radušce, sestřenici jedné motalinky Páji Vůchové.

Nakonec ještě pár fotek hotových výrobků, které během 13. slavosrazu vznikly :)

A na úplný závěr vám moc ráda zprostředkuju atmosféru, která se line celým srazem :)

Vaše FišarKa :) 

 

 

Fotogalerii naleznete zde: 
http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/12._slavosraz_17.-_20.10.2013#