Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. slavosraz 22.3.-25.3.2012

Čtvrtek 22. března 2012

9. setkání ve „Slavo“ začalo ve čtvrtek po obědě. První dorazil pokoj č. 9 ve složení řidič Drahuška, navigátor Vlasti, hodnětašková Dáša55, novicka Jiřinka a v Třeboni přistoupila výměnou za Dášino zavazadlo Zdenička. Jiřinka si hned po příjezdu postěžovala, že jí Drahuška ZAKÁZALA vzít šicí stroj a tak s sebou na sraz dovezla pouze šlapku.
Další dorazila Icci, která ihned ve dveřích odhalila, že je Arkáda po celkové rekonstrukci. Ještě večer před příjezdem pomáhala Slávka s vytíráním vody z prasklého topení!!!
Po Icci dorazil vůz z východu ve složení Fišarka + Fišárek, Alča a Mašlička. Rekonstrukcí neprošla jen Arkáda, ale i Slávka :-) A moc jí to sluší :-)

Alča hned po příjezdu naběhla na masáž k paní Kósové. Postupně se první den sešlo a sjelo 19 lidiček.

Na masáži se postupně vystřídala Fišarka, Mašlička, Zdeňka a Adam.
Po opusinkování, oddechnutí po dlouhé cestě a vypitém kafíčku se dvě auta vydala směr Stálkov, kde nabrala Heďu a odfrčela směr Jindřichův Hradec. Tam si užily cestu centrem, aby se pokochaly krásami města. Cílem byl krámek „Tvořeníčko“ nedaleko nádraží. Paní majitelka měla z návštěvy radost, protože holky řádně provětraly své peněženky a navíc nabraly spoustu inspirace na pletení, kterou obratem vyzkoušely. Poté ještě navštívily nově otevřený obchůdek s korálky, kde nechaly další zásoby potištěných papírků. A poslední zbytky peněz padly v zahradním centru.

Pokoj číslo 1 a 2 byl mezitím na tradiční slavonické pochůzce.

Večer v sedm hodin byla na programu beseda s masérkou Martou Kósovou. Zajímavá témata, zajímavé dotazy a ještě zajímavější odpovědi.
Bohužel se tento den nikdo neujal focení :-( Holky, příště se polepšíme :-)

Pátek 23. března 2012

I v pátek pokračovaly masáže a začaly dojíždět další pracující motalinky. Sedlmaja, Můza s dcerkou Věrkou, EvaPok a Pavla Křížová. Na otočku se objevil i Jarda s přítelkyní. Jarda opět pohotově běhal a blýskal foťákem.
Můza s Věrkou si odběhly k paní Khunová na kruh, vytočit si nějaké pěkné dílko.

Ráno proběhla v Arkádě ukázka háčkovaných šperků s korálky. Hlavními lektorkami byla Vlastička s novickou Jiřinkou.

A najednou byly na stole nádherné náramky, náhrdelníky a zdařila se i turecká spirála. No šlo to holkám pěkně od ruky a moooooooc jim to slušelo :-)


Po obědě se opět pokračovalo ve šperkování, ale změnila se technika. Sedlmaja lektorovala šité korálky. Kuličky, kostičky, srdíčka.... No řeknu vám, je to pěkná piplačka. Ale výsledek rozhodně stál za to.

A protože se nám hodně korálků odkutálelo, na Popelku si zahrál Hedin Vincík a všechno ze země vysbíral :-)

A dorazila Méďa 2v1 :-) Nejdřív přišlo bříško, potom dlouho nic a pak dorazila Méďa :D

Během korálkování dorazila taky Jana Školaudyová, která začala připravovat další dílnu – smaltování na plotýnce. Na kovadlince se vyklepávaly 3mm měděné plíšky. Vrstvil se na ně smaltovací prášek a ten se následně zapekl na upraveném vařiči. Náušničky a přívěsky se v mžiku vyjímaly na krčcích a ouškách tvůrců. Smaltovalo se i na skleněné pecičky.

Po smaltování se křtilo za přítomnosti televize. My všichni jsme se stali kmotry nové publikace Powertex od naší dlouhodobě spolupracující lektorky Jany Školaudyové.

Pro kameru byl také představen projekt Mámy pro mámy o.s. Nedoklubko. Sešlo se neuvěřitelné množství zavinovaček, pletených a háčkovaných soupraviček, šitých pomůcek a nádherných hraček. Moc díky všem, kdo jste se zapojil a dovezl nebo poslal cokoli :-)

A avizujeme, že akce pokračuje do podzimu. Takže kdo chcete, můžete se přidat taky.

V osm večer proběhlo tradiční představovací kolečko. Jarní účast – 27 lidí + 1 a půl. Zase jsme si připadali jako o Vánocích. Jeden hezčí dáreček střídal druhý. A nikdo nefotil!!!

Zdravé jádro zůstalo až do půlnoci. Pavla s Evou Pok se posilnily kafem-smrťákem a zeleným čajem a korálkovaly jak motorové myši.

Sobota 24. března 2012

A jedeme na výlet !!! Sraz v osm dole a odchod směr autobusové nádraží. O půl deváté odjezd směr Deštná. Na programu byla návštěva provaznického muzea Karla Kliky. Autobusák s námi jel jako by nás ukradl. Cestou tam jsme nabírali lektorku na odpolední síťování, paní Jarmilu Simajchlovou.

V muzeu jsme viděli zpracování lnu jako v Krtečkovi. Nalámat, navochlovat, vyčesat, spříst a pak už samotná provaznická práce. Chudák paní průvodkyně. Ráďa ji neustále skákal do řeči :D


Splétání provazů, tkaní rohožek, navíjení klubíček.

A co neobjevila Icci. Na dvorku u muzea ležel letitý, deštěm promáčený, polámaný proutěný koš. Ale nádherný. No posuďte sami.
 

A hádejte kdo nenechal ani při cestě zpět své ručky zahálet? No jasně, Mašlička :-) Pavlínka dostala minikurz frivolitek :-)


Po návratu a dobrém obídku jsme se vrhli na síťování. Rozvážily se provázky, namotaly se na jehly a už se jelo. No jelo. Jelo i nejelo :D Podle instrukcí z muzea - štika z velkého rybníka do malého. „Pusť to všechno!!! nedrž to!!! kde to máš ty prsty???“, vášnila se Slávka :D, která nakonec „odlektorovala“ všechny, kdo vytrval. Paní Simajchlová na nás byla trochu moc rychlá. Někdo sice vzdal, ale pár síťovek se dokončilo.

No a co si asi myslel Ráďa? „Co na tom všichni mají? Vždyť je to pohoda. A ještě s Adamovou podporou :-)


A kdo se ve Slavo neobjevil? Dojela za námi Andy.

Po síťování se Pavla a Eva Pok rozběhly tiskat trička. A zase se nefotilo :-(
Pergamano s Fišarkou neběželo v čase přesně podle programu, ale zvládlo se a tato technika lapila další čtyři kousky.

Dalším kurzem byly zipové kablelky. Můza radila, špendlila, šila.... Je neuvěřitelné, co vznikne z 10m zipu a chvilky času stráveného za šicím strojem.

Po dlouhém sezení jsme se rozhýbali latinsko-americkou „omáčkou“ - salsou. Slávka nás naučila základní kroky „raz – dva – tři – stop“ - do toho sem tam nějakou otočku. Největší srandu z toho měl Ráďa, který tančil v pruhovaném pyžamku a neustále se smál :-)

Po zahřátí následovala lekce pilates a kdo pořád neměl dost, vyzkoušel si jógu. Po celodenní práci to bylo příjemné zpestření.

Taky se nám poštěstilo oslavit 60ku. Vlastička dostala hobla a my dostali bublinky :-)

Slávka si začala se svým týmem plést obr koš. Drahuška spáchala dno, Slávka si upletla pár řádek a potom spolu s Icci a Fišarkou vymýšlely vzor. Protože se ale nějakým nedopatřením nedopočítala osnov, plánovaný kepr trošku nevyšel. Tak vznikl „Iccikepr“ a vzor na kočku a na myš podle Fišarky.

A protože odešla Slávka s bolehlavem domů, její tým se rozhodl, že ji ráno překvapí a koš jí doplete. Povedlo se a spát se šlo v jednu hodinu letního času :-) Na podzimním srazu nám byla hodinka přidána, letos nám byla ukradena :-(

Neděle 25. března 2012

Ráno nastalo velké pátrání, kdo že má zelené ruce a spáchal koš. Tým byl odhalen a pochválen před nastoupenou jednotkou :D
V devět začaly v Arkádě hned dva poslední kurzíky. Opakovaly se šité šperky s korálky pod taktovkou Sedlmaji. Opět se šikulky zdobily kuličkami, kostičkami a srdíčky :-)

Druhým kurzem byla velikonoční vajíčka. Mašlička učila madeiru s voskem a slámové kraslice. Zase zvuk jako u zubaře. Brrrrr.

Jarmilka nám ještě stihla ukázat další plastové udělátko na kytičky z lýka. A nám už v hlavách šrotuje, jak ušetřit 150,- a vyrobit si ho „samodomo“ :D

Dokončovala se poslední rozdělaná dílka, rozvažovaly se provázky na síťování, rozdělovala se mořidla, prostě nedělní klasika :-)
Úklid, balení, loučení..... Zase to uteklo jako voda. Stihli jsme si ještě schválit podzimní termín, a to 25. - 28. října 2012. A protože to bude už 10. sraz !!!, bude to určitě bomba :-)
Slávko, moc díky za úžasnou organizaci, holky a kluci, díky za úžasnou atmosféru a dobití baterek a ahoj na podzim :-)
Na závěr ještě společná fotečka :-) Pavle díky za ni :-)


A pokud chcete shlédnout reportáž, mrkněte sem:

http://www.tv-vysocina.cz/index.php?page=2&datum=2012-04-13%2017:30:00&vselect1=5052&jednotlive=1   - 5. minuta, 10. vteřina

Jen nás z motalinek překřtili na šotolinky :D

A stejnou reportáž najdete ještě zde: 

http://www.tv-vysocina.cz/index.php?vselect4=5045&page&datum=2008-09-09+17%3A40%3A00&jednotlive=p%C5%99ehr%C3%A1t   - 3. minuta, 20. vteřina
 

 A zde najdete odkaz na fotogalerii: 

http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/9._slavosraz_22.-_25.03.2012/