Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. slavosraz 2.-5.7.2010

ČTVRTÝ SLAVONICKÝ SRAZ MOTALINEK

2. - 5. 7.2010 u příležitosti 750 let od první písemné zmínky města Slavonice

Jak jinak by město řemesel oslavilo toto výročí než Mezinárodním  veletrhem řemesel. Ale abych nepředbíhala…

Pátek 2. července 2010

V pátek po poledni jsme se začali sjíždět. Tentokrát nás bylo méně než na minulém srazu, ale za to jsme si stačili pořádně popovídat :-). Během odpoledne jsme něco malého vytvořili a večer pomáhali Tarataner při stavbě jejího stánku pro děti, který měla připravený na následující den. Jednalo se o perníkovou chaloupku. Na bambusovou konstrukci jsme připevnili bonbony. Děti si mohly nazdobit "perníček" z kartonu a na chaloupku ho pověsit výměnou za bonbón. Chaloupku obývala po celý den ježibaba Kordula. Ležela na peci a pracovala na notebooku. Holt, moderní doba...

Po dokončení příprav jsme se vrátlili do Arkády, aby mohlo prběhnout tradiční seznamovací kolečko. Nasmáli jsme se jen co je pravda. Nechyběly básničky od Drahušky, úžasné písničky a divadelní scénky od Irenky a Jarmilky. Irenka nám předvedla i pár kouzel, která nám v zápětí vyzradila :-)

Slávka byla Harajou pasována na naši „královnu“. Dostala úžasnou papírovou korunku, kterou jsme jí všichni tiše záviděli :-)

Sobota 3. července 2010

Sobotu jsme od časného rána trávili na slavonickém náměstí na již zmíněném Mezinárodním  veletrhu řemesel. Kde jsme každý předváděl jinou techniku (píšu každý, protože byl mezi námi opět jeden zástupce opačného pohlaví – Jaroušek).

Naše výrobky nebyly jen na „koukání“, ale také připraveny na prodej pro případné zájemce.

Celý den nám jen ztrpčovalo sluníčko, které se objevilo hned po ránu a ne a ne se ani na chvilku schovat za mrak. Pekli jsme se ve vlastní šťávě, ale i přesto předváděli techniky v plném nasazení.

 

Pletení z papíru (jak jinak) předváděla na svém stánku Hanička Haraja s Heďou.

Hanička mašlička předváděla frivolitkování a vpichovaný textil.

Méďa na svém stánku zdobila svíčky ubrouskovou technikou.

Fišarka si hrála s papírem. Předváděla pergamano, iris folding a tea bag folding.

Ada zdobila trička voskovkami a nalepovacími dekoracemi.

Mia vyráběla drobné ozdůbky z těsta.

Jaroušek se ujal svého denního chleba – košíkářství.

Alča Smolová na svém stánku malovala.

Irenka s Jarmilkou prodávaly perníčky, které dokonale napekla a nazdobila Bláža.

A jak už bylo zmíněno, Renata Tarataner s dcerou Míšou asistovaly čarodějnici Kordule u perníkové chaloupky. Mooooooooooooc jim to slušelo :-)

 

Jinak se na náměstí předlo, plstilo, tkalo, paličkovalo, prostě toho byla na koukání dost a dost. A nejen to. Kolem našich stolů byly i lavice. To proto, aby si kolemjdoucí mohli daná řemesla sami vyzkoušet. Oficilání začátek trhu byl v 10 hodin a končili jsme v 18 hodin. Po celou dobu byl na náměstí kromě stánků i program. V podloubí probíhaly divadelní scénky, hrála hudba, večer plula na slavonickém potoku benátská gondola a večer byla v hasičárně taneční zábava, na kterou si pár z nás odskočilo.

Neděle 4. července 2010

V neděli začal probíhal pokus o rekord v nejdelším sgrafitu. Na zemi byl pás dvou omítek - spodní tmavší, vrchní světlejší a do té se vyškrabovaly ornamenty, značky, obrazy… Samozřejmě i my jsme se zúčastnili. Neděle byla volnější, takže jsme především pletli z papíru a tvořili z těsta podle výrobků, které dovezla Mia. Zjistili jsme, že se dá k práci využít opravdu všechno od víček od fix, vnitřků z propisek, no hlavně nic nevyhazovat, všechno se může jednou hodit :-) Neděli jsme si prostě užívali.

Pondělí 5. července 2010

V pondělí jsme se probudili do krásně podmračených Slavonic. Budíček byl časný, protože jsme byli pozváni na „výšlap do Rakous :-)

Navíc jsme do 10 hodin museli vyklidit pokoje, tak jsme měli celkem frčák. Snídalo se při nástupu na slavonickém náměstí, ale chutnalo myslím všem. Po stručném česko-německém přivítání jsme se vydali na cestu. Ze Slavonic jsme se vydali směrem po „Přírodovědné naučné stezce MŠ ve Slavonicích“ (http://www.slavonice.cz/main.php?Cislo=1123&Apli=1 )

Šlo se cestou necestou, polem nepolem, chyběl nám jen ten malotraktor :D Cestou na nás spadlo i pár kapek, ale po třech přesluněných dnech jsme si nemohli přát nic jiného. Došli jsme až do rakouského Fratres, kde jsme se rozdělili na dvě skupinky. Motalinky pádily zpět do Slavonic, aby stihly odjezdy vlaků, autobusů a aut a zbytek turistů pokračoval ještě přes Maříž, kam jsme si my motalinky udělaly výlet už v loňském roce. Pár z nás stihlo vystoupat i na slavonickou věž. Po příchodu na náměstí jsme si pochutnali na výborném obědě a začalo velké uklízení, loučení a brečení :-( Ještě jsem se stihli domluvit na dalším srazu, který se bude konat v říjnu 2010.

Tímto bych jménem všech zúčastněných chtěla poděkovat Slávce a jejímu manželovi Jirkovi za další nezapomenutelný slavonický, tentokrát extra prodloužený, víkend :-) a už teď se nemůžeme dočkat dalšího.

 

Odkaz na fotoalbum zde: 
http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/4._slavosraz_2.-5.7.2010/

 

Náhledy fotografií ze složky 04. slavosraz 2.-5.7.2010