Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. slavosraz 17. - 20.3.2016

Půl rok utekl jako voda a my jsme opět mohli zamířit na Pepíkovské setkání do našich milovaných Slavonic :)

 

 

Tentokrát se nám do Slavonic nejelo moc z vesela, protože nás na konci února opustil Slávčin manžel Jirka. Díky jim oběma vlastně naše pravidelná setkání v roce 2009 začala a myslím, že můžu mluvit za všechny, že jsme moc rádi, že vydržela a mohli jsme se všichni vzájemně potkat, poznat a obohatit.

 

♥ ♥ ♥ Díky a nezapomeneme ♥ ♥ ♥

 

Čtvrtek 17. března 2016

 

Ve čtvrtek jsem spolu s Věrkou „Drátkem“ dorazila kolem poledne na slavonické náměstí. Než jsme daly vědět rodinám, že už jsme na místě, už nám šla v ústrety Víťa ze školky. Tentokrát si vzala dovolenou, aby si to s námi mohla užít. Cestou na společný oběd jsme se naučily dělat selfie a jako bonus ještě rychlokurz vkládání na web ;) 

 

 

Společně jsme poobědvaly a nebylo na co čekat, tak jsme se hned vrhly na tvoření :) Proto jsme přeci přijely ;) Víťa háčkovala čepičky pro děti a Věrka nevzala do ruky nic jiného než drátek a rozjela velkovýrobu velikonočních vajíček.

 

Ve čtyři hodiny dorazila ještě Mašlička s Martinou a s jesličkami. S Martinou přijela dcera Štěpánka a vnouček Domča a samozřejmě nesměla chybět Mašlička mladší – Zuzanka :) Pro dnešek jsme byli komplet. 

 

 

Zuzanka s Domčou se spokojeně uvelebili na dece a my dospělačky jsme si udělaly pohodový večer se spoustou dobrot :) Pracovaly jsme až do noci a náramně se při tom bavily :) 

 

 

Pátek 18. března 2016

 

Pátek jsme začaly jak jinak než výbornou snídaní. Někdo sladkou, někdo zdravou ;) Tentokrát jsme si s sebou vzaly mixér na smoothie a mixovaly a mixovaly. Věrka dovezla kedlubnové karbanátky. Neskutečná dobrota to byla :) 

 

 

A když jsme se posilnily, zase se drátovalo a skládaly se mandaly z čajových sáčků. A když Štěpánka vyhodila do koše zbytky přebalů, tak si představte, že ji mamka Martina donutila všechno vybufnout :D Když recyklace, tak beze zbytku :D

 

 

Na oběd jsme si zašly do Mázhausu naproti Arkádě. Je to hospoda, kde brigádničí Adam. V pátek byl ještě ve škole, ale zjistily jsme, že bude v práci v sobotu, tak bylo místo sobotního oběda jasné :)

 

Pěkně jsme si „zaprasily“, jak říká Méďa :D Smažák, řízek, hranolky... Jen chudáci děti se ládovaly kukuřičnými křupkami. Na oběd šla s námi Heďa, která taky ještě musela do práce na odpolední, ale chvilku s námi stihla pobýt.

 

 

Vydatně posilněné jsme se vrhly na novou techniku – zdobení kraslic jezerní sítinou. Krabice se sítinou vyadala jako vařený balík špaget :D Zdobení je pěkná piplačka. Polepit vejce, poskládat na něj sítinu, na kterou když se jen trošku škaredě podíváte, tak se vám utrhne. Dozdobit mašličkami nebo stužkami a aplikacemi. Pokud to budete chtít nkdy vyzkoušet, mrkněte na postup sem: http://www.kyjovske-slovacko.com/sites/default/files/prilohy/metodika_kraslice_z_jezerni_sitiny.pdf

 

 

A začali jsme se rozrůstat :) Během sítiny dorazila Mia s Peterem. Pro Méďu jsem si dojela do Telče, kam dorazila autobusem, doběhl na nás na chvíli mrknout i Adam a z Prahy taky busem přímo do Slavo dorazila nová dušička - drátenice Monika. 

 

 

A nebyli bychom kompletní bez Jarmil a Mařenky, které se mi ale nepodařilo foťákem lapnout ;)

 

Pustili jsme se do obdivování Moničiných výtvorů, kterých Vám sem pár přidávám. 

 

 

A zase se tvořilo až do noci. U jednoho stolu se drátovalo, u druhého se lepily mandaly, Mia andělkovala a Martina připravovala pergamanovou výzdobu na svatební stoly. 

 

 

Sobota 19. března 2016

 

Kde se vzala, tu se vzala, hned ráno se objevila „teta“ Jarmil :) S Martinou se pustila do šití žinylky.

 

 

Postup na popis je celkem jednoduchý, ale provedení celkem náročné. Na pevnější látku si položíte asi 7 vrstev slabých bavlněných látek, které úhlořpíčně prošijete asi v centimetrových rozestupech. Po prošití ostrými nůžtičkami prostříháte, jak vidíte na fotce a poté hodíte do pračky. Po vyprání kartáčem vytřepíte a máte hotovo. Na podzim si tuto techniku zopakujeme a budeme šít obaly na knížky :)

 

S Petrem s Miou jsme si ráno půjčili Zuzanku a šli ji provětrat :) Petra jsme doprovodili k Tereze na keramiku. Točil, zkoušel, testoval.... prostě si to užíval :)

 

 

Dopoledne se taky objevila Květka „polštářková“ a potěšila nás, protože nám oznámila, že s námi pojede na odpolední dílničky na výstavu do Starého Města :) Celé dopoledne jsme se pilně připravovali na odjezd a na poslední chvíli dodělávali výrobky na ukázku. Víťa s Věrkou vyrobily nádherné vajíčko kombinovanou technikou – šitá krajka + frivolitky :) 

 

 

Tak a hurá na oběd k Adamovi do Mázhausu a po obědě směr Staré Město pod Landštejnem – zámek Dobrohoř. Byli jsme pozvaní na velikonoční výstavu, tak to pro nás bylo příjemné zpestření :)

 

 

Pletlo se z papíru, háčkovalo, frivolitkovalo, skládaly se kusudama kytičky, drátovalo, vyráběly se artyčokové kraslice, lepily se čajové mandaly, tvořilo se pergamano. Určitě bylo na co koukat. K práci nám hráli dva harmonikáři, na stolech nám přistávaly koláčky a teplý čaj, který se hodil, protože byla na zámku „trošku“ zima. Ale akce se k oboustanné spokojenosti podařila :)

 

 

Jen Mašličce se asi zdálo, že by to chtělo něčím přikořenit, tak si nastartovala auto, aby ho Zuzance pěkně vyhřála a podařilo se jí auto s klíčky v zapalování zamknout :D No moc do smíchu nám nebylo, ale po pár telefonech se nám podařilo sehnat šikovného autoopraváře, pro kterého jsme si dojeli do Slavonic a ten s potřebným náčiním auto do půl minuty otevřel !!! Kdybyste měl někdy někdo stejný problém, stačí vám k tomu velký dřevěný klín a dlouhý drát :D Klínem „vypáčíte“ roh dveří, dírou prostrčíte dlouhý drát a otevřete jím okýnko. Jsou jen dvě podmínky – auto musí být nastartované a okýnka musí být ovládaná elektricky ;)

 

Díky pane Dvořáku a Hedi díky za kontakt :)

 

Fotku mám bohužel jen jednu a moc se nepovedla, tak až budete řešit ve Slavonicích problém s autem, zajeďte si za panem Dvořákem osobně , na nás určitě nezapomene :D

 

My určitě taky ne, protože toho večera došel v hotelu Aperol, kterým jsme chtěli náš zážitek zapít, takže příště si bereme vlastní :) Pro jistotu ;)

 

V noci jsme se ještě nasmáli, až nás všechno bolelo.

 

A testovali jsme novou techniku, kterou nám přivezla na ukázku Monika :) Růžičky z plechovek od piva nebo kalíšku od čajových svíček a drátků. Nádhera. Na podzim opět zopakujeme.

 

Takže schovávat hliníkové kalíšky, se kterými je jednodušší práce, protože se nemusí čistit jako plechovky. 

 

 

Petr ještě stihl dotvořit protiskluzem 26 párů ponožek pro počátecké seniory, za které moc děkujeme dvěma pravidelně dodávajícím Hankám z Ústí nad Orlicí :)

 

 

Ještě jsme se pokochali výtvory z keramické dílny z podzimu. Tentokrát to byly misky – Petrova, Médina a moje :) Moc se nám povedly, musíme se pochválit :D

 

 

Neděle 20. března 2016

 

A zase přišla neděle a zase se náš společný čas blížil ke konci :( Hned z rána jsme začali uklízet a čekali na příjezd Adamovy tety statkářky. To je vždy ta úplně poslední pravidelná tečka za celým srazem.

 

Potom už jen loučení, objímání, slzení a odjezdy.

 

Ještě jsme stihli naplánovat podzimní setkání, takže si do diáře piště datum 20. - 23.10-2016 :)

 

Fotografie ode mě a Petera najdete na tomto odkaze: 

http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/17._slavosraz_17._-_20.3.2016/

 

Víti, moc díky speciálně za tenhle sraz, který pro tebe nebyl vůbec jednoduchý. Doufám, že se nám podařilo tě alespoň na chvíli rozptýlit a zavést myšlenky jinam.

 

Fišarka ♥ ♥ ♥