Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. slavosraz 1. - 4. 7. 2011

Návrat Petra Voka, aneb, Jaké by to bylo, kdyby Petr Vok do Slavonic přijel 1. - 4. července 2011

Tak a je to tu zas. Opět nás s otevřenou náručí vítají Slavonice :-) Tentokrát v létě, v hlavní „turistické sezóně“. A je to znát. Všude je plno. Tentokrát nebydlíme v Arkádě, ale v Secesním domě kousek pod náměstím. Ale na dílnách se nic nemění, Formanka je zajištěná a opět zažívá nevídané, neslýchané.

Pátek 1. července 2011

A začínáme se sjíždět ze všech koutů republiky, jak už je zvykem. Ve dvě hodiny dorazil předvoj z východu – Fišarka, Alena a „nováček“ Anička. Zabydlely Formanku a čekaly na další. O půl třetí dojela organizátorka Slávka. Spolu s Heďou jsme se přesunuly do vedlejší Galerie s kavárnou a sledovaly šikovné tiskaře na trička :-)

 

 

Po kafíčku dojela ještě Můza, Dáša a Stánička, východ Čech reprezentovala ještě Mašlička a další nováček Martina a dorazila také Jana Školaudyová, se kterou byly naplánovány kurzy
na sobotní dopoledne.

 

Opět byly v plánu oblíbené masáže u paní Kósové a večer jsme besedovali na téma „Setkání s esoterikou“.
Kromě paní Kósové dorazila ještě paní Anna Marie Tomsová z Horních Dubenek u Jihlavy, která harmonizuje čakry. Obě nám sdělovaly své zážitky a ochotně odpovídaly na naše dotazy.

 

 

Sobota 2. července 2011

 

Budíme se do upršeného rána, ale než se vypravíme, je po dešti. Budíček byl časný, protože fusing neboli tavení skla s Janičkou začínal v 7:30. Osm šikovných řezaček, štípaček, skládaček a taviček vrzalo řezáky, tlouklo pilníkem, skládalo třívrstvé šperky a mikrovlnka jela na plné obrátky.

 

 

A kde se vzala, tu se vzala, Jarmil dorazila :-) Trošičku nám zaspala. Ale k práci zasedla a rázem měla pro každé vnoučátko přívěsek. Jaképak s tím copak :D, že?

 

Následovalo ještě jedno šperkování, tentokrát s pastami. Na placatý korálek nebo jiný větší podklad se nanese „bobek“ barevné pasty, která se párátkem rozetře do požadovaného tvaru.
Do pasty se následně zasazují další drobné korálky. Vše se nechá ztuhnout a je hotovo :-)

 

 

Mašlička s Martinou místo šperkování točily keramiku na kruhu u paní Khunové.

 

 

Už v pátek večer nás Můza zaháčkovala do „zipovek“ - kabelek šitých ze zipu. Hned ráno Mašlička mastila do galanterky, koupila metrážový zip, jezdce a hned po keramice jsme nedočkavě špendlily zip a sháněly šicí stroj. Sice skončilo u stehování, ale zazipovaných zůstalo víc motalinek :-)
Tak co, kdopak se vytáhne s první kabelou?

 

 

O půl jedenácté začal další kurz – powertex. Novou techniku přivezla opět Janička z Německa.
Celá skupinka se tedy převlékla do nádherných „pracovních halen“ a začala pracovat.

 

 

Je to vlastně recyklace starých bavlněných trik, která se nastříhají, naaranžují, „natuží“ různobarevnou hmotou (s názvem powertex) na různé podklady a dozdobí veškerými poklady , které roky schraňujete doma a je vám líto je vyhodit :-) Prostě fantazii se meze nekladou.

 

 

Vznikly úžasné květináče, lahve a obrázky. Po dokončení „abstrakcí“ jsme se vrhli do přípravy jarmarku. A v tu chvíli dorazila Kača s Petrem s úsměvem na tváři.

 

Tentokrát se jarmark přesunul na horní část náměstí do podloubí, protože se střídal déšť se sluníčkem a k tomu fičel slušný severák.

 

 

Tiskla se trika, drátkovalo, prezentovala se litografie, skládala tea bag a iris přáníčka, pletlo se ze slámy, frivolitkovalo se, nabízelo se hedvábí a šperky vyrobené různými technikami, tkalo se a paličkovalo.

 

 

Na rožku podloubí stál úžasně voňavý stoleček,
za kterým vařil „televizní kuchař“ Petr Stupka staročeskou kuchyni. S ochutnávkou :)

 

 

Toto vše se konalo v rámci oslavy ke 400. výročí úmrtí posledního Rožmberka pod názvem:
„Návrat Petra Voka aneb Jaké by to bylo, kdyby Petr Vok do Slavonic přijel“.
Fotky z této kulturní akce najdete na tomto odkazu:
http://www.slavonice-vps.info/index.php?pge=gal&id=131&lang=cz&firma=131
Po ukončení jsme se rozdělili do dvou skupinek. Domácí Adam provedl Fišarku, Aničku a Alču
na druhý konec Slavonic na „romantické“ místo U ducha se zastávkou na zahradě na kávičku :-)

 

 

Druhá skupinka mezi tím sklidila jarmark a přestěhovala se do protější zahrádky na nějakou tu mňamku. Odfičela Můza, ale přijela se za námi podívat Andy, která se právě tou dobou stěhovala. Andy, ať už se vám v novém bytečku dobře bydlí :-)

 

 

Večer, když už nám bylo hodně zima, jsme se vrátili zpět do Arkády a poslouchali Alču, která vysvětlovala princip spinování vody (viz. google). A do hajan jsme šli zase až k půlnoci.
 

 

Neděle 3. července 2011

 

Opět nám k snídani mrholilo. V půl deváté jsme začali vytvářet razítka z moosgumi. A vydrželo nám to až do oběda. Trumfovali jsme se, kdo vymyslí originálnější autorské razítko.
Používali jsme i ozdobné nůžky, které přinesla Heďa. Výborný nápad :)

 

 

Po obědě jsme se rozloučili s Mašličkou a Martinou, které už musely odjet domů a vydali jsme se do Mutné na sraz rodáků zajistit další jarmark. Ten se domluvil na slavonickém trhu,
takže taková hurá akce, na které jsme úžasně vymrzli. Ale prodali jsme jeden koš :D

 

 

Odtud jsme přejeli do Mutišova – bylinkové obce, která leží cca 3 km od Slavonic a náves zdobí zahrádky s bylinkami rozdělené na bylinky barvířské, medonosné, astrologické a podobně. Nádhera, jen bohužel počasí chtělo, abychom naši návštěvu trochu urychlili.

 

 

Tak jsme se přesunuli k Adamově tetě, která má malou farmu a vyrábí domácí sýry.
Mimochodem moc dobré :-)
Místo fotek z Mutišova nabízím odkaz:http://www.mezinami.cz/poznavej/priroda/mutisov-bylinkova-vesnicka-ktero...
A od bylinek jsme spěchali „do Heďova“ (Stálkova) do teplého hoganu, ve kterém jsme opékali buřtíky a zahřívali svá tentokrát řádně promrzlá tělíčka. Hedi, díky za azyl, přijdem zase :D
A protože nám Kača na astro bylinkové zahrádce prozradila, že se před chvílí právě narodila, tak jsme v hoganu odzpívali jednu narozeninovou
a díky Adamově mamce jsme mohli předat i nádhernou kytičku :-)

 

 

Pondělí 4. července 2011

 

Ani v pondělí se počasí neumoudřilo. Silný vítr, mrholení, prostě žádná změna.
My, co jsme zbyli jsme se ráno rozloučili, poseděli ještě chvíli na kafíčku a po obědě se vypravili směr domov.
Slávko, moc díky za srazík, který jsi opět zvládla na jedničku.
Díky díky díky a v říjnu na motanou :-)

A co se týče fotek. JanaVobo si zasouží veliké díky za stránky slasrama http://slasramo.mypage.cz/ . Jani moc si vážíme toho, co pro naši velikou rodinku děláš :-)

 

 


PS: Pokud se vám zdá, že i a y nejsou přesně podle pravidel, tak jen na vysvětlenou.
V určitých situacích s námi byli i chlapi – Adam, Jirka, Petr a v neposlední řadě i Ráďa :-)

 

Odkaz na fotogalerii zde: 
 

http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/7._slavosraz_1.-4.07.2011/